BLOG

Zwart! Zwart! Zwart! Zwart zeg ik u, zwart!

On-ge-lo-felijk vind ik het van mezelf, dat ik hier al zo lang niets meer over mijn zwart geschreven heb, terwijl ik er dagelijks mee bezig ben. Zoals ik onlangs schreef ben ik mega enthousiast over mijn laatste ontwikkelingen, maar jullie missen een paar maanden testen die eraan vooraf gingen, dus hier eindelijk een korte samenvatting van heeeel veel dagen werk. Deel 1.

Mijn eigen zwart pigment, dat is … (tromgeroffel)

In mijn review van Black 2.0 las je “mijn eigen zwart pigment (waarover later meer) + Super Base = nog iets zwarter.” MIjn eigen zwart pigment, dat is, (tromgeroffel) (vervelende stilte) (ingehouden spanning) … (nog een beetje wachten) (zeg het dan, zeg het!)… tatataaaaaa: steenkool!
Ok, je had het kunnen raden, mij kennende :-).

steenkool uit de mijn van ZolderIk was al lang van plan om verf te maken met steenkool als pigment, het arriveren van Black 1.0 (Beta) en Super Base was het zetje dat ik nodig had om het écht te doen. Dus zodra ik die SuperBase in huis had, haalde ik mijn steenkool van Zolder van euhm, de zolder. Eén van mijn grote blokken is aan het uiteenvallen, de kleinste brokstukjes ben ik gaan vermalen en heb ik als pigment gebruikt. In SuperBase, en in verschillende soorten meer ‘normale’ bindmiddelen om acrylverf te maken.

zwart - brokjes steenkoolzwart - verftesten met steenkool - anvzwarte steenkoolverf - anv

Mijn eerste resultaten trokken op niet veel, maar gaandeweg kreeg ik een prachtige verf. Die is raar maar waar wel eerder bruin dan zwart. Donkerbruin, dat wel, tot heel donker bruin als ik een paar lagen over elkaar leg.

Antraciet, Super Base en Black 2.0

Logische volgende stap was uitproberen welke kleur de Antraciet die ik kocht geeft. En die bleek wél zwart te zijn. Heel zwart zelfs. Zwarter dan Ivoorzwart. Dus toen Black 2.0 arriveerde snelde ik voornamelijk naar mijn atelier om te kijken of dat zwarter was dan mijn antraciet verf gemaakt met SuperBase, want dat was duidelijk mijn allerdonkerste combinatie. En ja, het was zwarter!
Niet veel, maar zwarter is zwarter, en de bedoeling van het hele #sharetheblack gegeven is om een zo zwart mogelijk zwart te verkrijgen voor iedereen (behalve voor HijDieZijnZwartNietWilDelen), dus ging mijn zoektocht verder.

In tegenstelling tot Black 1.0 bestond Black 2.0 niet uit een pigment en bindmiddel, maar uit een busje direct verwerkbare verf. Ik kon wel janken, want ik had zo’n prachtige resultaten met steenkool en de SuperBase van Black 1.0, en nu werd die misschien al niet meer verkocht!
Daarbuiten vond ik die Black 2.0 ook te dun, ik heb mijn verf liever dikker, dus ging ik steenkool toevoegen aan Black 2.0 om te kijken of die dan donkerder werd, en… yep!

Zwart: Black2 versus steenkool - AnV

Dus mailde ik naar Stuart Semple, met de vraag of ze alsjeblieft SuperBase bleven verkopen. En om te melden dat zijn verf nog zwarter is als je er steenkool aan toevoegt. Zoals ik al zei is het de bedoeling dat élke kunstenaar écht zwarte verf kan gebruiken, dus kennis is er om te delen.

Ik kreeg een mega enthousiaste mail terug van een medewerkster, met de vraag of ze mijn foto’s en resultaten mogen gebruiken, dat ze geweldig helpen bij een mogelijke Black 3.0 (HOERA!). En of ik er al iets mee gemaakt had?
Euhm, dat is voor straks, in deel 2 ;-)

update: deel 2 staat nu ook online

An Vanderlinden background image