Blog

24apr2024

Biënnale Cultuurvuur 2024 Plantentuin Meise : welkom!

Van 1 mei tot 30 september 2024 kan je in de plantentuin van Meise de Biënnale Cultuurvuur bezoeken.
Meer dan 50 kunstenaars maakten een werk speciaal voor de hen op voorhand toegewezen locatie.

De vriendschapstempel, in 1818 gebouwd in opdracht van Baron Vanderlinden (jawel!) d’Hoogvorst, zit vol verwijzingen naar de vrijmetselarij. Het was met veel enthousiasme dat ik me in het onderwerp verdiept heb, en jullie vanaf volgende week laat kennis maken met het resultaat van vele maanden werk:

“Het Licht Wint” is de titel van mijn installatie van 7 schilderijen van 80 x 200 cm, die samen een bijzonder verhaal vertellen. Of een weg laten zien, zo je wil. Hieronder een kleine preview. Later meer uitleg.

Zelf ben ik aanwezig op 1 mei, van 11 tot 18u.
Van harte welkom!

Biënale Cultuurvuur 2024 – locatie 51 : vriendschapstempel, met de daarin de installatie “Het Licht Wint” van An Vanderlinden
ligt verscholen tussen de bomen, zeer kort bij de ingang ‘Meise Dorp’. Er zijn plannen beschikbaar op de locatie.

Website Biënnale Cultuurvuur : https://naturainspiratus.be/
Website Plantentuin Meise : https://www.plantentuinmeise.be/ 

 

 

24dec2023

In situ kunstwerken in Terhills Hotel (2): Look up

Architect Vittorio Simoni stelde Terhills Hotel voor om mij schilderijen te laten maken in hun nieuwe vergaderzalen. En zo geschiedde. ;-)

Vergaderzaal ‘Terhills’ ligt vlak bij, en kijkt uit op “de koninginneschacht” van de voormalige steenkoolmijn van Eisden.

In situ kunstwerk ‘Look up’ :

Het werk “Look up” of “Kijk Op”, is een aanvulling op het imposante uitzicht dat men hier ervaart. Een lijnenspel geïnspireerd op de kop van de koninginnenschacht die men juist niet kan zien. In dit werk zijn de kleurschakeringen gemaakt door pigmenten op basis van steenkool uit de diverse Limburgse mijnvestigingen te mixen en laag per laag op de muur aan te brengen. De grijze betonstructuur omkadert de verschillende tinten zwart, iets wat mijnwerkers ook hebben ervaren als ze via de mijnschacht uit de ondergrond verrezen.

Look Up

7

23dec2023

In situ kunstwerken in Terhills Hotel (1)

Lang verhaal kort: Architect Vittorio Simoni stelde Terhills Hotel voor om mij schilderijen op de muur te laten maken in hun nieuwe vergaderzalen. En zo geschiedde. Met de nodige stress, twijfels, vallen en opstaan, zoals dat doorgaans gaat met opdrachten waar een strakke deadline aan vasthangt ;-).

In vergaderzaal ‘Sporenzaal’ gebruikte ik de volledige nis:

In situ kunstwerk ‘Pedestal’ :

Het werk “Pedestal” of Voetstuk is een interpretatie van de voet van de authentieke mijnschacht van Eisden. Het werk is gerealiseerd met verf op basis van pigmenten verkregen door het vermalen van steenkool geraapt op de omliggende terrils. Verf die overgaat in het kostbare ruwe materiaal dat door de mijnwerkers is gedolven uit de ondergrond.  Steenkool op een voetstuk, een werk als eerbetoon aan de mijnwerkers in de schaduw van de koninginnenschacht.

(foto’s door Leni Lenaerts voor Terhills Hotel)

 

 

21aug2023

Nieuwe verftesten van “nieuwe’ steenkool = nieuw project. Spannend!

 

Weer heel lang geleden dat ik hier nog eens iets schreef. Reden: ik heb het te druk om achter mijn computer te gaan zitten. En als ik dan eens rust neem, is achter mijn computer gaan zitten niet bepaald mijn idee van ontspanning. Kortom: werkpuntje ;-)

Wat ik zoal gedaan heb, buiten verbouwen in de weekends en verlofdagen, 2x verhuizen, en de onophoudelijke stroom regen opkuisen die blijft binnen lopen zolang de dakwerker niet hier geraakt om ons dak af te werken…
schilderen in mijn geweldig nieuw atelier. En telkens zodra de zon heel eventjes wil schijnen, naar buiten spurten om steenkool te wassen, malen en zeven.

“Nieuwe” steenkool testen: steenkool uit Eisden, de meest oostelijk gelegen steenkoolmijn van Beringen. Als voorbereiding op een, voor mij heel spannend, nieuw project. Waarover ik hopelijk binnenkort heel veel meer vertel.

Update 17/11: o ooooh. Op de sociale media heb ik het verhaal ondertussen stap voor stap gedaan, het hier toevoegen staat nog op mijn todolijst. Het komt nog!

13apr2023

“I am King” : groepsexpo KunztHuiz, 19-21 mei 2023

KunztHuiz organiseert jaarlijks een knappe groepstentoonstelling in het Poortgebouw en de kapel op de Abdijsite van Herkenrode, Hasselt.
Dit jaar kreeg ook ik de curatoren op bezoek om werk uit te kiezen.
Je krijgt maar een paar dagen de tijd om het resultaat te komen bewonderen, dus stip het weekend van 19-20-21 mei aan in je agenda!

Deelnemende kunstenaars:
An Vanderlinden, Barbara Vandendriessche, Ben Nys, Bisser, Christine Morren, Christine Vanhove, Daniël Op de Beeck, Dany Tulkens, Eddie Symkens, Gea van Eck, Hazel Vrielinck, Hilde Van de Walle, Irene Goethuys, Jef Bertels, Koenraad Tinel, Linda Blokken, Lut Moens, Maarten Ceulemans, Marie Louise Elshout, Marleen Verheyen, Melissa Muys, Mieke Vanden Eynde, Mireille Robbe, Monique De Ceulaer, Mothmeister, Piet Peere, Skawager, Souldigger, Stoffel Beyens, Tamara De Prest, vandeCamp&Heesterbeek, Walter Dermul, Zjeeke Polleunis.

09dec2022

Barbara Feest! Tentoonstelling An Vanderlinden in NAC Houthalen

Het is gelukt, steenkool vinden uit Houthalen!
Met die steenkool maakte ik verf, en hield ik een race tegen de tijd om er een groot Sint-Barbara schilderij mee te maken. Dat laatste veroorzaakte week-, dag-, avond- weekendwerk en slapelozen nachten. Maar eind goed, al goed, uiteindelijk. Oef!

Op 4 december, de naamdag van Sint-Barbara, opende mijn tentoonstelling exclusief voor de ere-burgers van weleer. Prachtig hoe Houthalen-Helchteren zijn oud-mijnwerkers nog steeds eert.

Vanaf 5 december is iedereen welkom op de eerste verdieping van het NAC. Naast mijn nieuw groot schilderij gemaakt met Houthalense steenkoolverf, toon ik er mijn ouder werk rond Sint-Barbara (zowel keramiek als schilderijen) en resultaten van verftesten.
Heb je er graag wat uitleg bij, of wil je gewoon goedendag komen zeggen: Vrijdag 16 december ben ik aanwezig van 14 tot 19u. Welkom!

Deze tentoonstelling kwam tot stand met de steun van ECRU erfgoed en de gemeente Houthalen-Helchteren.

Barbara Feest!
Tentoonstelling An Vanderlinden
04/12/’22 tot 29/01/’23

1e verdieping NAC, Pastorijstraat 30, 3530 Houthalen
MA, WOE, DO, VR: van 9 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur,
DI: van 9 tot 12 uur,
ZA en ZO: van 10 tot 12

Naast mijn tentoonstelling is er in het NAC ook nog een expo met Sint-Barbara beeldjes. In de mooie collectie van Mathieu Franssen vind je het klassieke Sint-Barbara beeldje met mijnlamp terug dat de inspiratie was voor mijn afbeelding van haar.

07nov2022

Gezocht: steenkool uit Houthalen


Heb jij nog steenkool uit Houthalen die je wel kan missen? Dan zou ik die graag hebben om verf van te maken!

Niet alleen om uit te proberen welke tint zwart de steenkool van Houthalen heeft, ook om met die verf een groot schilderij van Sint-Barbara te maken. Het resultaat van mijn testen, en het schilderij, kan je van 4 december tot 29 januari ontdekken op mijn tentoonstelling in het NAC.

Maar op dit moment zoek ik dus nog steenkool. Heb jij er? Dan graag een seintje naar mij (an@anv.be) of naar de dienst cultuur en jeugd van Houthalen ( cultuurenjeugd@houthalen-helchteren.be ). Dankjewel alvast!

 

Tentoonstelling in het kader van “Barbara Feest” met de steun van Ecru Erfgoed

 

An Vanderlinden background image