Recensies
De kleur van een niet-kleur
Dan Holsbeek (2016)
“In het oeuvre van An Vanderlinden is er periodiek een golfbeweging vertrekkende vanuit schilderingen met veel zwart, gaande over werken die lichter en kleurrijker zijn om uiteindelijk terug te keren tot een weliswaar thematisch gelieerd zwart. Die weerkerende dominantie van het zwart staat ogenschijnlijk in schril contrast met de opgewekte persoonlijkheid die An Vanderlinden is en moet begrepen worden vanuit de aantrekkingskracht die het donkere en het mysterieuze op haar hebben. Een gegeven dat ook is terug te vinden in haar passie voor bepaalde muziek. De artieste demonstreert in haar eerste schilderingen de vele nuances die met zwart kunnen bereikt worden en niet in het minst met het glanzende zwart, waardoor deze niet-kleur soms lichter gaat ogen dan de onderliggende kleuren.”
“Grote veranderingen in dat recente werk, zijn het gebruik van steenkool insgelijks als middel en als beeld en de plots opduikende beeltenis van St-Barbara.”
“Deze nieuwe fase in het oeuvre van An Vanderlinden verloopt bovendien niet langer meer louter volgens de krijtlijnen van de schilderkunst, maar haar beeldentaal verruimde zich van het twee- naar het driedimensionale. Op de eerste plaats werd de oorspronkelijke tweedimensionaliteit doorbroken door het ‘schilderen’ met acryl in combinatie met steenkoolgruis. Zo kreeg haar werk de allures van materiekunst.
Schilderijen
Fons De Bleser
“In haar abstracte beeldentaal ontroert de idealisering van de vorm en heeft een verfijnd kleurgebruik het zwart uit haar beginperiode verdrongen. Haar compositievermogen straalt een oerkracht uit, ongekunsteld en zonder technische snufjes, maar zoekend naar de juiste spankracht om het gegeven esthetisch naar de kijker toe te vertalen. De picturale rijkdom van haar kleurgebruik legt poëtische accenten die ons toelaten onze eigen dromen in te vullen.”
E. Boon
“Vorm, kleur en het plaatsen van accenten wekken een atmosfeer en maken het tot een boeiend geheel, dat zich manifesteert als vorm om iets mee te delen, zonder iets op te dringen.
An haar werk komt dynamisch en temperamentvol over. Persoonlijke codes zoals kruis en cirkel, die vroeger verscholen zaten in het werk, komen meer op het voorplan te staan en versterken die uitdrukking. De trefkracht die uit dit alles straalt is vooral gericht op de verfijndheid van de kleuren die zij gebruikt en dat is soms onthutsend.”
Keramiek
L. Verhelst
“An maakt gebruik van diverse keramische technieken. Soms beschildert zij de gebakken keramiek met verf, zoals een schilderij. De raku-exemplaren geven een fragiele indruk door de craquelé; de barstjes geven Barbara het aanzicht van een oude fresco.”
“Andere reliëfs worden met een dikkere laag glazuur overgoten.
De sculpturen zijn boeiend door deze voortdurende wisseling van technieken in de kleur- en vormgeving. Elke sculptuur is met de hand gemaakt. Enkel de wijwatervaatjes zijn met een mal vervaardigd. De figuratie herhaalt zich, de vorm lijkt dezelfde maar elke sculptuur is uniek en het ‘speelse’ element -als ik dat zo mag zeggen- wordt veroorzaakt door de uniciteit van elke afbeelding, de gedifferentieerde bakprocessen en het gevarieerde kleurenpalet.
Soms domineert de heilige Barbara, dan weer vertoeft zij op de achtergrond en domineert de steenkool… De variatie in het werk door te spelen met figuur en ‘omgeving’, geaccentueerd door de details en gemengde technieken, zorgen ervoor dat u zich als kijker niet verveelt.”