BLOG

Paris: du vin, du pain et … de l’art. Tentoonstellingen Kiefer – Rodin, Shiota, en Baselitz. Indrukwekkend.

Ik heb een zalig lang weekend in Parijs achter de rug. Fantastisch weer en geweldig goede tentoonstellingen. Nieuw werk van Georg Baselitz in Galerie Thaddaeus Ropac: machtig! Chiharu Shiota in Gallerie Templon: prachtig! Kiefer in musée Rodin: goed. Omdat beelden meer zeggen dan woorden, de samenvatting van een paar dagen Parijs in “een paar” ;) foto’s. Mét een woordje uitleg.

Kiefer – Rodin in Musée Rodin

Kiefer at Musée RodinDit jaar herdenken ze in Parijs de 100ste verjaardag van het overlijden van Rodin. In Le Grand Palais is er daarom een grote overzichtstentoonstelling. In Musée Rodin zelf nodigden ze Anselm Kiefer uit om te werken rond “Les cathédrales de France”, een boek dat Rodin 100 jaar geleden publiceerde. Aangezien we Kiefer fans zijn, én omdat Musée Rodin al langer op het verlanglijstje stond, een niet te missen tentoonstelling.

Tentoonstelling Kiefer at Musée Rodin
Kiefer zijn ‘aquarellen boeken’ konden me eerlijk gezegd niet bekoren. Zijn monumentale werken gelukkig wel.

In het Rodin museum zelf ontbraken wat topwerken, zoals te verwachten viel. Hierdoor meer gips, minder marmer, leek het. Of meer Rodin en minder werklui, zo je wil (het marmer werd dikwijls door anderen gekapt). Het blijft prachtig werk. Blij was ik ook met deze pareltjes van Camille Claudelle. Jammer van al de reflecties op de glazen kasten.

Camille Claudel - Les causeuses, onyx en brons, 1897 Camille Claudel - onyx en brons

Tentoonstelling Kiefer-Rodin, nog tot 22 oktober in
Musée Rodin, Parijs

Chiharu Shiota in Galerie Templon

Chiharu Shiota in Galerie Templon Paris - Destination

Chiharu Shiota in Galerie Templon Paris

Chiharu Shiota in Galerie Templon Paris - Destination

Dit moest ik met mijn eigen ogen gezien hebben. En het is even sprookjesachtig om in rond te lopen als het lijkt op de foto. Prachtig!
”Destination” van Chiharu Shiota, nog tot 22 juli in Galerie Daniel Templon Paris.

Georg Baselitz in Galerie Thaddaeus Ropac

Galerie Ropac Paris PantinIk durf het bijna niet te zeggen, maar ik was me er niet van bewust dat de man nog leeft. Dat heb je zo met kunstenaars die 25 jaar geleden al een legende waren. Georg Baselitz leeft dus nog, en hoe! Galerie Ropac Paris Pantin is groot. Héél groot. En hangt helemaal vol met recent werk van de nu 79-jarige kunstenaar. En het is nog goed ook. Echt goed. Indrukwekkend goed. Respect.

Tentoonstelling Baseltiz in Galerie Ropac Paris Pantin

Tentoonstelling Baseltiz in Galerie Ropac

Georg Baseltiz in Galerie Ropac Paris Pantin

Nieuw werk van Georg Baselitz in Galerie Ropac

Mijn favoriet werk van Georg Baselitz in Galerie Ropac

Ook werken die ik op foto nooit goed gevonden zou hebben (die roze kleur schrikt oorspronkelijk af), zijn in het echt écht goed.
De gallerij zelf ligt even buiten het centrum van Parijs, met de metro doe je er vanaf Place d’Italie 25 minuten over. En dan moet je nog 10 minuten wandelen volgens de website, maar dat is een tempo voor gevorderden. Wij deden er bij 32 graden eerder 20 minuten over. Maar het is de verplaatsing écht waard.

Georg Baselitz, ‘Descente’ , nog tot 1 juli in Galerie Thaddaeus Ropac Paris Pantain

Maar hoe zit dat nu met die vin en die pain?

Awel, die heb ik gewoon “in mijn kas geslagen”, aan de oevers van de Seine :-). Ook daar bestaan foto’s van, maar die krijg je niet te zien. Wel een paar foto’s van andere mensen die hetzelfde deden. Maar dat is voor deel 2.

An Vanderlinden background image