BLOG

Zwart 2.0 is er! #ShareTheBlack

OK, ik geef het toe, ik heb het al ietsje langer dan vandaag :), maar Stuart Semple is pas deze week vollop ‘lanceer’ interviews aan het geven (zie lijstje met artikels onderaan), en ik had eerder geen tijd om te schrijven…
Zwart 2.0 is dus gelanceerd! Stuart Semple gebruikte de feedback die hij kreeg van kunstenaars over de hele wereld, om zijn Black 1.0 beta te verbeteren. Serieus te verbeteren, zei hij zelf.
Dus zodra de postbode aanbelde met mijn pakje spurtte ik naar mijn atelier om het uit te testen. Van de voordeur naar mijn atelier in 0.5 seconden ;-).

Black 2 versus Black 1 Beta

Geen uitgebreid testverslag deze keer, maar wel een filmpje over een zwart konijntje :-)

Is Zwart 2.0 nu echt beter?

Even samenvatten:

  1. er was Black 1.0 Beta: pigment + Super Base = zwarter/matter dan reeds bestaande zwarte verf, maar niet zwart genoeg
  2. mijn experiment Super Base + ivoorzwart = zwarter
  3. mijn eigen zwart pigment (waarover later meer) + Super Base = nog iets zwarter.
  4. Zwart 2.0 = zwarter dan mijn eigen zwart + Super Base
    Dus ja, Zwart 2.0 is beter!
    Maar ik zou uiteraard mezelf niet zijn mocht ik het hierbij laten, dus kan ik alvast vertellen dat
  5. Zwart 2.0 + mijn eigen pigment = nog een beetje zwarter :)

Maar hebben we dan nu een ‘Vantablack” voor iedereen? Zo een zwart dat 99,6% van het licht opslorpt? Neen. Maar we hebben wel een heel veel zwartere verf dan we tot nu toe hadden. En dit is gewoon acrylverf die iedereen kan gebruiken, in tegenstelling tot dat Vanta ding dat enkel met beschermkledij in laboratoria gebruikt kan worden. Al heeft Surey NanoSystems nu ook een soort Vantablack 2.0 uitgebracht, VBx1 noemt het, in een spuitbus. Indrukwekkende filmpjes op youtube, dat wel.

Frederik De Wilde

Maar de belangrijkste vraag van alles vind ik nu op dit moment eigenlijk toch wel: hoe is het met Frederik De Wilde? Ik herinnerde me dat enkele jaren geleden in de pers verscheen dat een Belgische kunstenaar het zwartste zwart had ontwikkeld, in samenwerking met Nasa.
Toen ik onlangs voor het eerst hoorde van de Anish Kapoor versus Stuart Semple saga, dacht ik nog aan hem, en veronderstelde makkelijkheidshalve dat hij nu voor Surrey Nano systems werkte. Niet dus. SurreyHuppeldepup gebruikte zeer waarschijnlijk kennis die zijn wetenschappers vergaarden toen ze NANOblack ontwikkelden. En dat NANOblack… is naar het schijnt zwarter dan Vantablack. En persoonlijk vind ik de kunstwerken die Frederik De Wilde maakt, heel veel chiquer dan dat horloge van HijDieZijnZwartNietWilDelen.
Hoog tijd dus om ere te geven aan wie ere toekomt: Frederik De Wilde.
Een interview van 2 jaar geleden met hem over dat zwart lees je op Dazed
Zijn website: http://frederik-de-wilde.com

Stuart Semple

Is dus de Britse kunstenaar die Black 2.0 lanceerde, het zwartste zwart voor iedereen (behalve voor Anish Kapoor). De interviews waar ik het over heb:

Maar hoe ziet dat er nu in het écht uit, dat zwart? Voor mij een weet, voor jullie een vraagteken tot mijn volgende solo tentoonstelling :-p.
Of je moet in mijn atelier komen kijken, wat overigens wel mag, op afspraak.

An Vanderlinden background image