BLOG

Het zwartste zwart, binnenkort in mijn atelier!

Vorig jaar verkreeg Anish Kapoor exclusieve rechten op het “zwartste zwart” (*).  “Anish wie?” Goed zo. Vergeet de man. “Zijn” Vantablack is on-ge-lo-fe-lijk (het absorbeert 99.96% van het licht), maar hij nam er een patent op zodat geen enkele kunstenaar buiten hemzelf dat zwart mag gebruiken. Hij patenteerde dus een kleur. En wat deed hijzelf, meneer de grote kunstenaar, er mee? Hij maakte een pokkeduur horloge waarin hij dat zwart gebruikte. Een horloge. Pokkeduur.

Stuart Semple

stuart-semple_pinkest-pinkDe Britse kunstenaar Stuart Semple was daar ZO kwaad over, dat hij de kleuren die hij al jaren voor zichzelf maakte is gaan delen. Hij lanceerde ondertussen ‘’The World’s Pinkest Pink” oftewel het meest roze roze van de wereld. En “The World’s yellowest yellow” het geelste geel dus, en het groenste groen, en het meest glitterende glitter. Kleuren die ook ongelofelijk zijn, en wél door iedereen gebruikt mogen worden. Excuseer: door iedereen, behalve door Anish Kapoor.
Het staat veelvuldig op de man zijn website: “Als je dit product koopt bevestig je dat je niet Anish Kapoor bent, dat je geen banden hebt met hem, en dat je het niet koopt voor Anish Kapoor of zijn medewerkers.” Stuart Semple deelt zijn kleuren met de hele kunstwereld, behalve met die ene egoïst die zijn zwart niet wil delen.

Wat deed Anish Kapoor? Op Instagram een foto van hemzelf plaatsen, met een opgestoken middelvinger gedopt in ‘’The World’s Pinkest Pink”, en de tekst “Up yours #pink” eronder. Niets meer of niets minder dan een oorlogsverklaring aan Stuart Semple, en bij uitbreiding aan alle kunstenaars die vinden dat je een kleur niet kan patenteren om er vervolgens niets mee te doen.

imageWat deed Stuart Semple? Verder zoeken naar de juiste samenstelling om het zwartste zwart te maken, aan een betaalbare prijs, voor iedereen beschikbaar. EN HET IS HEM GELUKT! EN JA IK GA DAAR VAN ROEPEN WANT IK DOE GEEN OOG MEER DICHT SINDS IK DAT WEET. Geweldig! De dingen die je daar mee kan doen! Zelf zegt hij dat het al fantastisch is, maar dat het nog niet helemaal op punt staat, en hij roept iedereen dan ook op om het uit te proberen en te laten zien wat je ermee doet, en hem te laten weten hoe je het gebruikt. Op basis van die feedback kan hij het verder perfectioneren. Ik heb het prompt besteld. Helaas is het pas volgende donderdag terug beschikbaar voor verzending, en dan moet ik nog eens 5 – 7 werkdagen wachten voor het hier is, dus mijn zwartste zwart komt ten vroegste 2 maart aan. Oh boy, dat is nog een eeuwigheid!
Wordt vervolgd, maar daar twijfel je allicht niet aan Smile.

Ondertussen kan je de video van Stuart Semple over zijn zwartste zwart bekijken op facebook. En hem volgen op Instagram natuurlijk.
Van Instagram gesproken: weet je wie daar tegenwoordig ook op zit? ;-)

(*) Vantablack is uitgebracht door het bedrijf Surey NanoSystems, dat het ontwikkelde voor militaire en wetenschappelijke doeleinden. Om zelfs-God-weet-niet-waarom (maar het was waarschijnlijk geld), heeft Anish Kapoor het alleenrecht verkregen om dat zwart in de Kunst te gebruiken.

An Vanderlinden background image