Ha, ik ben dan toch niet de enige

die een mail stuurde naar Colruyt om te vragen waarom ze aardappelen uit Israël verkopen. Ik zie net dat ik 2u geleden een antwoord ontving, en dit artikel: “Colruyt verkoopt geen voedsel uit bezette gebieden – Het Belang van Limburg” verscheen een klein uur geleden op het Belang, dus ik veronderstel dat alle antwoorden tegelijk verstuurd zijn.

Het is al iéts. Het feit dat ze een antwoord sturen wil zeggen dat ze de vraag meerdere keren gekregen hebben, en dàt stemt me een beetje hoopvol, dat er steeds meer mensen zijn die kritische vragen versturen naar politici en bedrijven. Want het is al lang duidelijk dat WIJ degene zijn die het moeten doen. WIJ, gewone mensen die geen enkel persoonlijk en -vooral- geen enkel economisch belang hebben in of met israel. Wij, MENSEN die gedegoûteerd zijn door de beelden die we dagelijks te zien krijgen, die beseffen dat het om mensenlevens gaat en niet om centen. Blijf die petities tekenen, blijf mails sturen, blijf vragen stellen, kom op straat: dit MOET STOPPEN.

Een tip om Israëlische producten te vermijden in de winkel:
Kijk naar het land van herkomst, of als je het helemaal grondig wil doen: installeer de Buycott app op je smartphone,
sluit je aan bij de “Free Palestine campaign” en scan de producten in de winkel waarvan je niet zeker bent waar ze vandaan komen,
de app vertelt je dan of het bedrijf betrokken is of niet.
Zelf heb ik alvast een pot Nutella ingescand: die is niet betrokken in het conflict, OEF! :-))

4 thoughts on “Ha, ik ben dan toch niet de enige

 1. Guido Naets, voorzitter ANV Vlaanderen

  http://www.guidonaets.be
  http://www.facebook.com/guido.naets
  http://www.anv-vlaanderen.eu

  Dag An,
  ik ben dus niet jouw voorzitter maar voorzitter van het Algemeen-Nederlands Verbond, afdeling Vlaanderen, in 1895 opgericht door Hyppoliet Meert en best bekend van de Visser-Neerlandiaprijzen. Snuister maar eens rond op de website. Misschien heb je al last gehad van de verwarring?
  Op mijn eigen webstek lees je alles over mij.
  Jaja, als de aardappelen in de supermarkt niet uit de bezette gebieden komen, zijn ze dan uit Gaza of uit Israël?
  mvg

  Antwoord
 2. AnV Post author

  Dag Guido,
  aangename kennismaking :-). We zijn dus ‘bijna’ naamgenoten. Bijna, omdat mijn naam uiteraard gewoon mijn naam is en geen afkorting, behalve dan de V van Vanderlinden. Mijn volledige familienaam vond ik te lang om mijn schilderijen mee te signeren, vandaar. Zelf heb ik nooit last gehad van verwarring, hopelijk hebben jullie er niet teveel last van. En uiteraard ben je niet mijn voorzitter, buiten mezelf heeft er niemand iets over mij te zeggen ;-) :-).
  Wat de aardappelen betreft, die komen uit Israël. Onderstaande verduidelijking kreeg ik van Colruyt:
  “Met Israël bedoelen we het Israëlische grondgebied binnen de grenzen die door de Europese Unie erkend zijn. Die grenzen komen overeen met de internationaal erkende landsgrenzen van “juni 67”. Dat gebied geniet voorkeurstaxatietarieven zoals bepaald in het “EU-Israël Association Agreement”. Kortom, wij kopen alleen producten aan afkomstig van het gebied binnen de grenzen bepaald door de Europese Unie.”

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *