02 feb 2011

Project Steenkool : zwart / start

(Dit is deel 2. Klik hier om deel 1 te lezen)
Zoals ik in mijn vorig bericht al schreef zat ik dus in Antwerpen voornamelijk zwarte schilderijen te maken toen de laatste Limburgse steenkoolmijn sloot. Onder mijn motto “Zwart is niet Zwart” (meer info) zocht ik verschillende manieren om leven, om licht in mijn zwarte schilderijen te brengen. Door de olieverf op verschillende manieren te bewerken reflecteerde het licht er anders op, waardoor je verschillende ‘tinten’ zwart zag. Je vindt hier geen foto’s van dat werk terug omdat ik er moeilijk 1 beeld kan opplakken, ter illustratie deze 2 foto’s van 1 van mijn blokken steenkool:

blok steenkool, onderbelicht blok zelf bovengehaalde steenkool

dezelfde blok 2 x anders belicht, en het lijken 2 verschillende blokken.
Steenkool paste dus qua ‘zwartheid’ perfect in het plaatje waar ik toen mee bezig was, maar hoe verenig je steenkool en schilderkunst? Ik vond er een oplossing voor, maar maakte er slechts 1 werkje mee.
En dat werkje hangt sindsdien in de inkomhal van mijn ouders, waar het al snel het gezelschap kreeg van een koperen mijnlamp, en later ook van de oude mijnlamp van bompa. Het hangt daar goed. (Die rode kaars staat er enkel bij met kerstmis, dit geheel ter zijde :-))

olieverf & steenkool op doek, 1992, AnV. moeke haar "Mijn installatie" ;-)

Ik stopte ermee in Antwerpen in 1992, en ook mijn zwart verhaal stopte. Ik had naar mijn gevoel alle grenzen van het zwart afgetast, en zag er het nut niet van in om aan zwarte ‘productie’ te gaan doen. Als ik niets kan ontdekken tijdens het schilderen vind ik het niet meer plezant. Ontwerpen uitvoeren, of opzettelijk een reeks van hetzelfde maken, het is niet aan mij besteed. Wat ik met mijn blokken steenkool moest doen, ik had geen idee. Dat ze moesten dienen voor een kunstwerk, dat stond vast. Maar hoe of wat? De blokken steenkool verhuisden mee telkens ik dat deed, en stonden de laatste 10 jaar onaangeroerd op mijne zolder. Van Zolder tot zolder zowaar ;-).

TOT, (aha, eindelijk zijn we in 2010 beland ;-)) ik eind vorig jaar dankzij een titel die Dee verzon voor een nieuw werkje van mij, terug aan mijn steenkool dacht. En aan de ‘gekke’ dingen die ik toen even gemaakt heb (lees: iets andere dingen dan gewoon olieverf op doek). De radertjes in mijn hoofd gingen terug aan het werk, en dankzij het feit dat ik ondertussen ook keramiek les aan het volgen ben, weet ik zelfs eindelijk, HOERA!, wat ik kan doen met mijn grote blok zelf bovengehaalde steenkool :-). Ook voor de kleinere (afgebrokkelde) stukken heb ik meerdere ideeën, ineens lijkt alles op zijn plaats te vallen.
Om te voorkomen dat het bij vage ideeën blijft heb ik voor mezelf het “Project Steenkool” op poten gezet. Bedoeling: minstens 1 ding per maand doen / maken rond steenkool, als ode aan de Limburgse steenkoolmijnen en de mijnwerkers. En eindelijk, eindelijk eens mijne voorraad steenkool gebruiken waarvoor ik hem bovengehaald heb: om te verwerken in kunstwerken.

Wordt vervolgd!

UPDATE : door de tag “project steenkool” te volgen krijg je regelmatig (stukjes van) nieuw werk te zien:
https://www.anv.be/blog/tag/project-steenkool/