Oude liefde roest wel / niet

mijn oude fiets

Zo’n 25 jaar geleden kreeg ik de oude fiets van mijn grootmoeder om mee rond te rijden, nadat ik mijn spiksplinternieuwe fiets “per total” had gereden door tegen een strategisch opgestelde bloembak (verkeersremmer :-s) op te knallen.

degelijke koplamp -) Het was direct grote liefde tussen de oude fiets en mezelf. Hij reed goed, en veel, héél veel. Van thuis in Houthalen naar school, naar de avondacademie in Zolder, naar fuiven en café’s in Heusden, naar afspraakjes met liefjes die ik nog niet mocht hebben, naar mijn vakantiewerk in Hengelhoef, …  .

Hij verhuisde mee van Houthalen naar Hasselt bij mijn huwelijk, en toen ik (ondertussen ook al 10 jaar geleden
:-s) bij Men@Work begon, was ik zo blij als zot dat ik met mijn fiets kon gaan werken. Kortom: als die fiets kon schrijven, ik zou zelf het boek kopen dat hij uitbracht.

Cycles Royal Modern Maar eerlijk is eerlijk: al prijkt er fier ‘Cycles Royal Modern’ op zijn borst, hij is verroest. En ongeveer alle onderdelen zijn aan vervanging toe. Of zoals een stadswacht onlangs grapte: “als ge daar mee naar school zou gaan op de dag dat wij daar de fietsen controleren, zou ge een briefke meekrijgen voor uw ouders” :-).

En dus heb ik gisteren, uiteindelijk dan toch, een nieuwe fiets gekocht. Maar voor ik mijn prille liefde aan u voorstel, wil ik eerst gepast afscheid nemen van mijn oude vriend. Want zeg nu zelf: zo’n fietsen maken ze niet meer. Kijk eens naar die afwerking, naar die krullende details, naar de liefde waarmee deze fiets gemaakt is. Neen, zo’n fietsen maken ze écht niet meer.

mooi oud spatbordvork oude fiets boven  vork oude fiets onder

Maar eerlijk gezegd wil ik niet weten wat er zich onder / in mijn handvat afspeelt…

handvat stuur oude fiets

Dus tadaaaaa: hier is mijn nieuwe fiets. Mooi blinkend zwart, alvast ontdaan van alle hinderlijke stickers die erop hingen, maar eerlijk is eerlijk: slordig aan mekaar gelast ipv mooi versierde aansluitingen. Maar het is dan ook niet de bedoeling dat hij even lang meegaat als zijn voorganger. Geen enkele fiets gaat zo lang mee als zijn voorganger ;-).

Ans nieuwe fiets 
Ondertussen vraag ik me wel af, of het zou misstaan, zo mijn oude Limburgse fietstaksplaat op mijn nieuwe fiets. Of dat spatbord. Of dat Royal schildje. Hmmm.

3 thoughts on “Oude liefde roest wel / niet

 1. sandro

  halllo

  de fiets heeft u nooit in de steek gelaten
  en er hangt toch een mooi verhaal rond
  ik hoop dat u de fiets niet hebt weg gedaan
  geef deze fiets een nieuw leven maak hem weer als nieuw en hou hem gewoon bij
  de fiets mag nu op pensioen ergens bij u

  vriendelijke groeten

  Antwoord
 2. AnV Post author

  Dag Sandro,

  dankjewel, ik heb hem niet weggedaan neen, dat kreeg ik niet over mijn hart :-) En ik had er ook aan gedacht om hem terug op te maken. Met wat schuurpapier, anti-roestverf en nieuwe zwarte lak gaat hij volgens mij nog eeuwen mee.
  Moest dat er ooit echt van komen, volgen er ongetwijfeld foto’s hier :-)

  Antwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *