The Cure, gisteren in het sportpaleis …

Hèhè, ik ben nog aan het bekomen/nagenieten :)
Zoals je aan al de foto’s die ik gisteren tijdens het concert heb doorgestuurd kan zien, ben ik voor een keertje niet van voor gaan staan. Wél goede zitplaatsen op de eerste rij van het onderste balkon, kort bij het podium. Uiteraard, als een mens als 1 van de eersten zijn kaarten bestelt :-).

zitten / dansen ?
Zitten tijdens een Cure concert is zooooo frustrerend! Zittend dansen is dus wel mogelijk heb ik ontdekt, maar veroorzaakt zoveel pijn aan uw gat zitvlak! Toen “Wrong Number” begon kon in het echt niet meer uithouden en ben ik naar het middenplein gerend. Waarop Bruno (die onder ons stond en ons al vriendelijk van pintjes had voorzien) mij heel verbaasd vroeg “hoe zijt gij hier binnengeraakt?”. Haha, alsof iemand MIJ had kunnen tegenhouden! :-)) Eerlijk, ik had geen idee dat ik het middenplein niet op mocht met mijn ticket voor de zittribune (wat is de logica trouwens? mijn ticket was duurder!) maar aan de ingang zag ik inderdaad een paar mannen die tickets controleerden… geef toe, het zou toch wel ongelofelijk dom geweest zijn om braaf te gaan wachten tot ze mijn voorgangers gecontroleerd hadden.

het concert
Het concert zelf had héél goede momenten, helaas ook mindere (haal alsjeblieft Roger terug, of Lol Tolhurst voor mijn part! :) sommige nummers missen dat keyboard écht)
En tot mijn heel grote spijt moet ik zeggen dat de 3 nieuwe nummers die ze gespeeld hebben, ronduit slecht waren.

het nieuwe album?
Ik had de nieuwe nummers al eens op heel slechte youtube filmpjes gezien, dacht ik, helaas zijn ze in het echt even slecht als op die filmpjes. Komt totaal niet over, zit niks in, er komt niks uit, het is een loshangende brei, de bas overstemd alles. Op alle Cure fan sites wordt gesmeekt achter de release van het nieuwe album (want het had er al moeten zijn, deze tournee was oorspronkelijk de promo voor hun nieuwe album), maar als ze niks beter hebben dan de nummers die ze gisteren gespeeld hebben, dan zeg ik : breng dat album aub NIET uit, please. Werk door tot je terug een beregoed album hebt zoals we dat gewend zijn. En als het dit wél is, dan hoop ik echt dat het op CD veel beter klinkt.
edit: zie onderaan dit artikel

onze Robert
hebben we met zijn allen gisteren verschillende keren al dansend kunnen betrappen. Hij is zelfs het publiek aan de linkerkant 3 keer komen groeten! Ik vrees dat hij terug aan de coke is. :-D

het sportpaleis
ik was gisteren voor het eerst in het sportpaleis, en ik moet helaas de geruchten bevestigen: het geluid is slécht! Wat een rotzaal! Ik had prima plaatsen, maar ocharme het overgrote merendeel van het volk! Ik had echt medelijden met de fans achteraan en bovenaan in de zaal. En dat hellend middenplein! Ik begreep niet dat er aan de randen niet veel volk stond, tot ik zelf het middenplein op rende. Dat gaat dus gewoon naar beneden aan de randen, je ziet daar niks, noegabollen. Dat verklaarde meteen ook die honderden schermen van gsm’s, fototoestellen en digitale camera’s die je constant omhoog zag houden: kon je tenminste op je scherm zien wat er op het podium gebeurde. Ik dacht dat Flanders Expo slecht was, maar dat blijkt veel beter te zijn dan het sportpaleis. Daar kan je tenminste vrij rondwandelen en vanuit het middenplein even op de tribune gaan zitten als je zin hebt, en vice versa. En de vloer gaat daar niet naar beneden. Maar waarom, o waarom, organiseren ze zulke concerten niet in de Ethias Arena? het geluid is daar véél beter!!

conclusie
Goed, maar niet het beste dat ik ooit gezien heb. Een héle hoop hoogtepunten (de nummers uit Disintegration, 3 imaginary boys, 17 seconds, pornography, bloodflowers). Een paar nummers uit The Cure (schitterend album overigens) vond ik niet goed gezongen (het 1 veel te hoog, het ander te laag), de obligate singeltjes zoals lullaby, inbetween days, … moeten voor mij écht niet, maar de massa gaat telkens weer uit zijn dak, tja. De klassiekers A Forest en Play for Today daarentegen zorgen ook bij mij nog telkens weer voor kippenvel. Maar echt zonde vond ik de -voor mij- afsluiter in totale mineur. Het totààl afgezaagde ‘Why Can’t I Be You’ als laatste nummer. Bwerk. Ik hoopte zo op ‘The Drowning Man’, of ‘Faith’, maar helaas, ’t was gedaan.

edit 20u45: De eerste nasmaak was niet zo goed door het laatste nummer, maar na nu een hele dag foto’s te bekijken en aan de setlist toe te voegen, overheerst absoluut het geweldige gevoel van gisteren tijdens het concert terug :). Flink uit de bol gegaan! :)

de setlist
neen, die heb ik niet zelf bijgehouden :-) ik weet uit ervaring dat ik die de dag nadien àltijd netjes uitgetypt terugvind op Chain of flowers :)

Plainsong, Prayers For Rain, A Strange Day, alt.end, The Walk, The End of the World, Lovesong, To Wish Impossible Things, Pictures of You, Lullaby, From the Edge of the Deep Green Sea, Hot Hot Hot, The Only One (was Please Project), The Walk, Push, How Beautiful You Are, Friday I’m In Love, Inbetween Days, Just Like Heaven, Primary, A Boy I Never Knew, Never Enough, Wrong Number, One Hundred Years, Disintegration

1st encore: At Night, M, Play For Today, A Forest
2nd encore: Boys Don’t Cry, Jumping Someone Else’s Train, Grinding Halt, 10:15 Saturday Night, Killing an Arab
3rd encore: Freak Show, Close To Me, Why Can’t I Be You
(Show was 2 hours and 53 minutes.)

Zo, nu ga ik die massa’s foto’s eens van mijn gsm afhalen en er straks nog wat bij posten :-)

edit 1 (21:18) dat laatste is gebeurd, ik heb bijkomende foto’s op het uur dat ik ze getrokken bijgepost hieronder. Mijn volgende gsm wordt er ene met een héle goede camera die ook kan zoomen! :)

edit 2: ha, ook collega Ruub heeft zijn review klaar. Dat we het eens zijn, dat wisten we gisterenavond al. Uiterààrd hebben we elkaar gezien :)
En omdat ik ook niet kan achterblijven: nummers die ik gisteren voor het eerst life hoorde (het heeft wat opzoekingswerk gekost!):
– To Wish Impossible Things
– Hot Hot Hot
– How Beautiful You Are
– Jumping Someone Else’s Train
– Grinding Halt
en uiteraard de 3 nieuwe nummers:
– The Only One
– A Boy I Never Knew
– Freak Show
ik ben verbaasd dat het er zoveel zijn!

edit 3 (ja, het zijn drukke dagen voor cure freaks :-)
net een goede audio versie gevonden van 1 van de nieuwe nummers,
klinkt al stukken beter dan gisteren, maar 1 ding blijft hetzelfde: véél te veel bas! Draai uw bas gerust meer dan helft naar de beneden en beluister dan onderstaande, het wordt al direct een stuk beter.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Uw1vot4Bkvc]

en waaw, er bestaat zelfs een fragment van het nummer waarop het een GOED nummer (en meteen ook erg sterk op ‘the last day of summer’) lijkt!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AZBGDvIJze8]
AnV background image