BLOG

Nieuwe naam stadhuis Hasselt : ideeën genoeg hier.

Oproep in stadsmagazine Hasselt
Enige tijd geleden stond bovenstaande oproep in het stadsmagazine van Hasselt. “Bedenk een naam voor het nieuwe stadskantoor”. Nu weet ik niet of je onlangs nog in Hasselt geweest bent? Indien wel, is het je ongetwijfeld opgevallen dat er langs de vroegere TT-wijk een cruise-schip gestrand is. Ik schoot bijgevolg spontaan in de lach toen ik deze oproep zag.
Als je een fiere Hasselaar of Hesselos bent gelieve niet verder te lezen.

Oproep voor nieuwe namen in stadsmagazineHet gebouw doet me dus denken aan een gestrand cruise-schip. Cruiseschip doet me denken aan Loveboat. Maar dat past niet zo in Hasselt, graaiboot lijkt me hier beter. Of luchtschip.

Maar ze zoeken niet 1, maar 3 nieuwe namen:
1 voor de nieuwbouw, 1 voor de oude rijkswachtkazerne, en 1 overkoepelende naam voor het geheel.
Net zoals een hoop inwoners, ben ik de bouwwoede van het stadsbestuur meer dan beu. En dan komt een mens al snel op:
Vol + Gebouw = Volgebouwd
Wereld +  Vreemd = Wereldvreemd
of, denkend aan de ikea:
Zone + Vreemd = Zonevreemd
Passend allemaal, want vreemd is het wel een beetje, dat gebouw.

Maar de namen waar ik écht tussen twijfel, zijn, gezien de vele vensters en spiegels van het gebouw, en het majestueuze van de oude rijkswachterkazerne:
Vinster + Paleis = Vinstermikkenpaleis
Spiegel + Paleis = Spiegelpaleis

De inzendingen moesten de 11de binnen zijn. Ik heb niet meegedaan. De winnaar kreeg buiten eeuwige roem, een uitnodiging om naar de opening van het gebouw te gaan. Enfin, fijn dat er toch iets is waar ze géén geld aan uitgeven.

AnV background image