13 jun 2017

Paris, la vie en rose: tuinen met rozen, en rosé aan de Seine. Aaah Paris je t’aime.

Jjardin du Palais RoyaleEr zijn veel redenen waarom ik van Parijs hou. De meest voor de hand liggende ken je al: Kunst meneer, met de hoofdletter.
Dat Parijs ook 1 groot, mooi openluchtmuseum is, laat zich ook raden. Maar de ruimte, de natuur en de mensen zijn er ook geweldig. Natuur? Yep! Tuinen mensen, tuinen. Geen annozele Antwerpse stadsparkskes, maar échte tuinen. En veel.

Parijse tuinen

Die van het Louvre hebben we deze keer niet bezocht, Jardin du Luxembourg ook niet, maar wel Jardin des Plantes. Met tegenlicht, helaas. Veel planten ;-) Er ligt ook nog een dennenbos achter die Serres. En o ja, een dierentuin.

Jardin des Plantes ingang
Jardin des Plantes serres

In de beeldentuin van Musée Rodin kan je ook even rondwandelen, al was hij iets minder groot dan ik mij herinnerde.beeldentuin van Musée Rodin

Place des Vogues is kleiner, maar gezellig. Daar zaten en lagen mensen te eten, te zonnebaden, te kaarten, te rusten, met water te spelen, en trouwfoto’s te trekken. En cake te eten. Chocolade cake. Hij was lekker.Place des Vogues

Palais Royale

Maar de rozen, die geurden het best in le jardin du Palais Royale (daar was een “rozen tentoonstelling” ;-)). De eigenlijke tuin daarvan is ook echt groot. Net zoals dat Palais zelf. Logisch denk je, Palais Royale van Frankrijk, hallo!
Maar als je langs de “verkeerde” kant aan komt, denkt je toch dat ze u iets wijsmaken. Een gewone straat, geen brede, en er hangt een bordje “Palais Royale” op de gevel. Het lijkt een grap, tot je die trapjes afgaat en een beetje doorwandelt…

Palais Royale Paris - ingang achterzijde
Palais Royale - ingang achterzijde, poort Palais Royale - ingang achterzijde, zuilengallerij
Palais Royale - tuin
Palais Royale - fontein
Palais Royale - jeu de boules ;-)
Palais Royale - Les collonnes de Daniel Buren

“Les collonnes de Buren”, om er toch wat kunst tussen te smokkelen :-)

Palais Royale - rozen tentoonstelling

Yep, alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt op het domein van Le Palais Royale. Eenmaal terug ‘buiten’, langs de voorkant, stond er een strijkorkest te spelen. Mooooi! Duidelijk geen amateurs.
Strijkorkest aan la Comédie Française

Degene die aan de overkant van de straat de prijslijst maakte, was OOK gene amateur. Maar smaken deed het wel, dat pintje. (Had ik al verteld dat het 32 graden was?)

Seine

En wat doen Parijzenaars ‘s avonds, als het 30 graden is? Naar de Seine gaan.
Om te dansen,
Dansen aan de Seine
en om met vrienden af te spreken.
Hoe later het wordt…Valavond aan de Seine
hoe meer volk er opduikt.
Allemaal lichtjes ;-)
Allemaal mensen :-)
Tot uiteindelijk heel de oever van de Seine vol zit met pratende en lachende mensen. 1 grote picknick is het. Elk groepje dat er zit heeft drank bij en iets om te eten. De echte Parijzenaars zitten op dekentjes, toeristen op de beton. Maar allemaal zijn ze langs de supermarkt geweest, die lekkere koele wijn verkoopt.
De kleur van onze fles mag je zelf raden ;-).