BLOG

Fuck Ikea Hasselt

Er is ook nieuws buiten mijn atelier, letterlijk, en dat vind ik écht, maar dan ook écht niet fijn. Ik woon aan de rand van de stad. Als ik vanuit het enige venster in mijn atelier dat op ooghoogte is naar buiten kijk (iets wat ik dikwijls doe), dan kijk ik altijd naar rechts, want links, daar ligt de stad. Recht naar achter en naar rechts, daar ligt natuur. De autostrade wordt door de fijne geluidsmuur aan het oog onttrokken (enkel de vrachtwagens komen er een beetje bovenuit), en daarachter lag terug natuur, niets dan natuur. De bomen leek gewoon door te lopen van hier tot oneindig. Zalig.

Als ik ‘s avonds de rolluik van de slaapkamer naar beneden deed was alles donker. Alles, op het licht van 1 huis na. Daar wuifde ik dan even naar. Dag huis, tot morgen. In donkere winterdagen zoals nu was het ‘s morgens trouw weer op post als ik de rolluik weer open deed. Lichtpuntje in de duisternis. Een bondgenoot in de verte.

Nu denk ik iedere avond en iedere morgen bij het op- en aflaten van de rolluiken: Fucking Ikea!
De duisternis heeft het loodje moeten leggen tegen een gigantisch grote parking, badend in het gele licht, en daarin een dik groot blauw en geel gebouw, met lichtgevende letters die speciaal naar hier gericht lijken te zijn: IKEA. Fucking Ikea.
Ikea Hasselt by night, vanuit de slaapkamer

In mijn atelier schrik ik me telkens weer een hoedje als ik geconcentreerd aan het schilderen ben. Dan doe ik een paar passen naar achter om mijn werk op afstand te bekijken, loop ik terug naar mijn ezel en kijk automatisch door het venster. Wat is dat!? Fucking Ikea.
zicht vanuit mijn atelier :-(

Kom ik in het donker thuis ‘s avonds, schrik me de pleuris als ik de oprit wat verder oprijd en vanachter ons huis ineens licht zie schijnen waar het al jaren donker is. O ja, dat is die Fucking Ikea.

Ja ik weet het, ik schrik nogal rap. En ja ik weet het, ik gebruik het woord fucking wel heel erg veel in dit bericht, en dat is niet netjes. Hectaren ecologisch belangrijke natuur (1) met een paar politieke pennestreken omtoveren tot KMO grond is dat ook niet. Zeggen dat de Ikea voor meer werkgelegenheid zorgt is ook niet netjes, het verplaatst werkgelegenheid (2). En mocht de werkgelegenheid echt zo een belangrijke factor zijn, was dat dan niet een extra reden om deze winkel in Genk te plaatsen, voor de ex-Ford werknemers? Liegen dat de Ikea meer volk naar de Hasseltse binnenstad zal halen is ook niet netjes. Echt, dat kunnen ze nu toch zelf niet geloven? Ik ben tientallen keren in Ikea Luik geweest, maar had tot eind vorig jaar de stad zelf nog nooit bezocht. Ikea Heerlen, 1 keer geweest, geen idee hoe Heerlen zelf eruit ziet. Ikea Zaventem dito. Jij? Ooit na een bezoek aan de Ikea nog even de binnenstad gaan bezoeken?

Maar bon, het staat er, de natuur is weg, er zit niets anders op dan mij aan te passen aan deze nieuwe situatie. Godzijdank wordt het ooit weer lente, en zomer, en gaan de bladeren aan de bomen  delen van de parking verstoppen voor mijn gekwetste ogen.
Maar begrijp me niet verkeerd: ik wens Ikea Hasselt, nu hij er toch staat, alle succes toe. Een gigantisch succes wens ik hen toe. Zo een succes, dat de mensen van heinde en ver staan aan te schuiven om er binnen te geraken. Dat aanschuiven heb ik dan wel graag op de E313 ter hoogte van de Ikea, zodat het stil is in mijn tuin. Dan kan ik mij, als ik mijn ogen sluit, genieten van de fluitende vogeltjes, en mij inbeelden dat er niets anders dan natuur is rond mij. Zalig.

(1) “landschappelijk waardevol agrarisch gebied” (volgens GRUP) en een “zeer waardevolle ecologische biotoop” (volgens Grontmij)
GRUP-voor-ikea
bron: facebookgroep Liever geen Ikea in Hasselt

(2) “Telkens Ikea een nieuwe winkel opent, zal dat indirect een impact hebben op Belgische fabrikanten, zoals Recor,” weet Filip De Jaeger van Fedustria, de beroepsfederatie van meubelfabrikanten.”
De eerste keer denk ik, dat ik het eens ben met Duchatelet: http://www.madeinlimburg.be/nieuws/roland-duchatelet-salk-is-een-zottigheid/

PS: en dan valt het zicht van hieruit nog goed mee, de mensen die op de Boerenkrijgsingel wonen hebben dat monster recht achter hun huis liggen, vreselijk, die zien niets anders meer dan die Ikea. ’s Avonds lijkt het alsof ze een kermis in hun achtertuin gekregen hebben. Daar heb ik echt zwaar medelijden mee, heel zwaar.

PS2: Hahaha, de verkeersellende is al begonnen dit weekend terwijl ik dit artikel aan het schrijven was zie ik aan de krantenkoppen :-D. Tragisch hilarisch ook dat ik maanden, waarschijnlijk al meer dan een jaar geleden, al gelezen had dat de te verwachten verkeersdrukte 400 auto’s per uur zou zijn op gewone dagen, en 800 per uur op de piekmomenten. En nu zijn ze verbaasd dat alles vastloopt en gaan ze het in het oog houden of ze het moeten bijsturen? Ze wisten op voorhand dat dit ging gebeuren. Amateurs.

—-

Aha, er bestaat een petitie tegen al deze luchtvervuiling. Je kan hem hier onderdertekenen:
http://petitie.be/petitie/geen-reclamezuil-van-ikea-in-straatbeeld-runkst-hasselt

Facebook groep:
https://www.facebook.com/IKEA-Hasselt-net-iets-te-dicht-bij-jou-1725623294317876

An Vanderlinden background image