02 apr 2015

“Beste” media: stop ermee.

Goh wat het is lang geleden dat ik hier nog eens iets geschreven heb. De reden: er komt telkens iets tussen. Iets groters, iets belangrijkers. En dan heb ik het niet over mijn eigen kleine leventje, maar over vreselijke dingen in de wereld. Soms over de kleine wereld rondom mij, meestal over die grote wereld errond. Soms wil ik er over schrijven, en vind ik ergens dat ik het recht er niet toe heb. Omdat ik dan de aandacht naar mij zou trekken, terwijl ik geen rechtstreeks betrokken partij ben, enkel iemand die zich alles teveel aantrekt en zich daardoor betrokken voelt.

Ik denk het vandaag zowat de 5de keer is dat ik denk dat het niet het moment is om dat klein artikeltje dat ik heb klaarstaan over een kerstcadeautje te posten, omdat het me ongepast lijkt, zoiets banaals posten op een dag dat andere mensen afzien. Maar dit is een keer teveel. Dit keer gaat het over iets waar ik me al dikwijls aan geėrgerd heb. Dit keer is het te kort bij huis.

Deze voormiddag bladerde ik door de krantensites, en keek met walging naar 1 frontpagina. Een grote foto van een bekend iemand, met een titel boven die eigenlijk niets zei. Daaronder 3 kleine foto’s van diezelfde man, met links naar oudere artikels. Ik zei hardop “Miljard wat zijn ze weer aan riooljournalistiek aan het doen. Wat is dat nu voor een onzin, op een frontpagina heel iemand zijn verleden gaan oprakelen, dat trekt toch nergens op”. En ik verliet de betreffende krantensite om op een andere te gaan kijken of er iets gebeurd was in de wereld.
Een paar uren later hoor je dan op de radio dat ze op zoek zijn in het kanaal. Dat zijn fiets gevonden is, en zijn jas. En dan vloek je.

Ik wil de schuld niet bij die ene journalist of die ene hoofdredacteur leggen, want zij zijn helaas enkel een symptoom van deze tijd. Aan ąlle mediamensen: is het nu genoeg geweest? Willen jullie alstublieft, met zijn allen, eens terug doen wat jullie horen te doen, namelijk onpartijdig verslag uitbrengen over wat er gebeurt in de wereld?
Stop met mensen aan de schandpaal te nagelen, stop met hetzes op te zetten, stop met haatpredikanten fora te geven, stop met het uitlichten van sensatie, stop. We zijn allemaal mensen. We hebben allemaal vrienden en familie. We hebben allemaal gevoelens. We willen allemaal als mensen behandeld worden.

Ik denk dat het tijd is dat ik terug wat meer in mijn eigen kleine wereldje ga vertoeven en alle media laat linksliggen. In mijn tuin schijnt op dit moment de zon. Mijn lieve man is een vijgenboompje aan het planten. Ik ben moe, maar dat geeft niet want ik kan het mij veroorloven om nu in de zetel te gaan liggen en een dutje te doen. Die kleine operatie is achter de rug en goed verlopen. Alles is goed hier en nu.

Vanaf nu ga ik terug regelmatig iets posten hier, ook al is er net die dag een vliegtuig neergestort, een vluchtelingenkamp bestormd, een bom ontploft, een mens vermoord. Ik ga weer schrijven over onbenullige dingen, zoals mooie landschappen, lawaaierige wegen en stinkende kerstcadeaus. Omdat onbenullige berichten uit een kleine wereld, de grote wereld dragelijk maken.