31 jan 2014

Eenmansprotest voeren: zo doe je dat.

Total: bye bye tankkaart

Ik kwam vorige week op dit artikel uit, dat vertelt dat Total op zoek gaat naar schaliegas in Groot-Brittanië. Ik heb meteen de schaar gezet in mijn tankkaart, en ze onderstaande brief gestuurd.

protest tegen schaliegas: opzegbrief tankkaart Total

De Standaard: bye bye abonnement

Misschien had ik als titel beter gekozen voor: ‘Eenmansprotest voeren tegen schaliegas: zo doe je dat.’ Want Total is niet het enige bedrijf dat eraan is moeten geloven vorige maand. Ik heb namelijk ook mijn abonnement op de Standaard opgezegd. Daar waren meerdere redenen voor, maar om bij de zaak te blijven, hieronder het betreffende stukje uit mijn opzeggingsbrief (Ik wacht trouwens nog altijd op mijn geld, hun “niet tevreden – geld terug” garantie werkt blijkbaar niet echt)(*):

“Wat bij mij de druppel deed overlopen: jullie artikels over onderzoek naar ontginning van schaliegas in Limburg. Geen redelijk mens die erover wil nadenken, maar jullie slagen er zelfs in om iemand te vinden die zegt dat het onontkomelijk is, en geven die iemand een pagina. Indien het niet jullie intentie was om te doen alsof het allemaal niet zo erg is, en de waarheid dus zwaar geweld aandoen, dan dienen jullie dat dringend recht te zetten. Maar ik geef in ieder geval geen eurocent aan iets of iemand die nog maar de indruk wil wekken dat het ok is om schaliegas te ontginnen in mijn mooie provincie, of waar dan ook ter wereld. Bedrijfswinst plaatsen boven drinkbaar water, hoe laag kan een mens vallen.”

Voor de mensen die niet mee zijn, een zeer korte samenvatting:

Er zijn bedrijven die op korte tijd veel winst willen maken door gas uit onze bodem te halen, en om aan dat gas te geraken verpesten ze het milieu grondig. Wat ons te wachten staat: aardbevingen, verontreinigd drinkwater (schadelijk voor onszelf, planten en dieren), boortorens in het landschap, ontsnappend methaangas, radioactief water dat ergens naar toe moet… en dat allemaal voor, in het geval van steenkoolgas, een voorraadje van 10 jaar. TIEN. Dat is NIKS! Het milieu om zeep helpen voor 10 jaar winst. Hoe zot kunt ge zijn!?
Meer info over de gevolgen van schaliegas vind je bijvoorbeeld bij
– de NCRV (video over schaliegas in Polen)
film Gasland met NL ondertitels (duurt even, wachten tot de film geladen is)
over steenkoolgas: www.stopsteenkoolgas.be

(*) update: uiteindelijk na 2 mails wel mijn geld terug gekregen