BLOG

Mijn verrekte oog, en L-lysine

Op 7 november was ik een berichtje aan het schrijven om hier te plaatsen, over L-lysine. Een enthousiast berichtje, dat het leek te werken. Tegelijk voelde ik iets aan mijn oog dat niet goed was, waardoor het me beter leek om dat verhaaltje maar even niet af te werken, kwestie van er niet om te roepen, of zoiets. Ik heb het onheil dan toch nog 10 dagen kunnen tegenhouden… .
Hieronder een hoop gezaag en geklaag, omdat het nu eenmaal af en toe eruit moet, maar beloofd, de volgende post wordt plezanter! ;-)

Mijn verrekte oog

Zondag voelde ik het, de pijn. Ben aan het druppelen gegaan met kunsttranen, met de hoop dat enkel een droog oog de oorzaak was. Maandagmorgen zag mijn oog rood. Roze-rood, helemaal. En pijn. Lap, ’t is weer van dat. Verdriet, groot verdriet. En dan zoeken naar hoop: ik heb me al ooit vergist, misschien nu ook. Ik heb immers geen last van het licht. De reactiesnelheid van mijn pupil is nog ok. Maar pijn. En het ziet er niet uit. Ik bel naar Leuven en zeg dat ik twijfel.

Het is er heel erg druk en ze geven me een afspraak voor vrijdag, maar ik moet bellen als het erger wordt. Dinsdagmorgen is het erger, de reactiesnelheid van mijn pupil klopt niet meer. Ik bel en mag gaan. Ik twijfel nog altijd. Er is heel duidelijk iets mis, maar misschien is het voor 1 keer eens een onschuldige infectie? Het is er heel heel erg druk. Krijg uiteindelijk niet te horen of ze nu iets nieuws zien of niet, maar ik krijg mijn medicatie mee dus ik ben gerust. Ik mis iemand in het ziekenhuis, maar gelukkig is ‘zijn’ BVDU er nog.

Woensdagmorgen word ik wakker, en er is geen twijfel meer mogelijk Bedroefde emoticon. Het is veel erger geworden, ik heb weer een permanente blinde vlek in mijn zicht, mijn oog is nog roder geworden, en pijn, pijn, pijn. In de loop van de dag betert het wat door de vele druppels (ik doe er meer in dan de voorgeschreven 6 per dag), maar donderdagmorgen bij het opstaan is die voorsprong weer weg. De dag nadien hetzelfde… Slapen is blijkbaar niet goed. Gelukkig had ik ook een tube zalf gevraagd. Mijn bedoeling was om die in huis te hebben tegen dat ik het nog eens in mijn neus krijg, maar nu gebruik ik ze waar ze voor gemaakt is: om in mijn oog te doen, voor het slapengaan. Deze nacht is mijn oog voor het eerst niet slechter geworden, oef.

L-lysine

Hieronder wat ik aan typen was, 10 dagen voor ik toch prijs had.
(*) l-Lysine zou remmend werken op de groei van herpes, terwijl arginine de groei zou bevorderen.

De truc met L-Lysine lijkt te werken! Sinds april neem ik l-Lysine tegen herpes aanvallen (*) Het effect ervan is (nog?) niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan ook geen kwaad zei de apotheker, dus probeer ik het uit, en met succes lijkt me. Ik neem preventief 500 mg per dag in de periode van mijn maandstonden, omdat ik weet dat dat bij mij een uitlokkende factor is. Als ik iets aan mijn oog voel dat niet normaal is, neem ik 3 gram op een dag, en de nadien voelt alles weer normaal aan :).

Een maand geleden ongeveer had ik toch prijs: een verkoudheid die ik niet had zien aankomen, ik was dus niets preventief aan het nemen. Gevolg: een koortsblaar in mijn neus (het virus houdt zich toch aan de afspraak ;). Ik zag toevallig iemand met een koortsblaar op de lip diezelfde dag, en een week later: haar koortsblaar was nog duidelijk zichtbaar… en die van mij was weg :-). Op een week tijd volledig verdwenen, zonder te gaan ontsteken deze keer.  Komt het door de 3 gram per dag die ik nam dat die van mij veel sneller weg was, zonder enig anti-viraal middel te gebruiken (want ‘k heb geen bvdu zalf meer in huis), ik weet het niet, maar het zou kunnen.

Terwijl ik bovenstaande schreef voelde ik dus al een paar dagen iets aan mijn oog waarin ik niet gerust was. Ik ben alle dagen 1000mg ’s morgens een half uur tot een uur voor het ontbijt aan het nemen geweest, en uiteindelijk voelde ik niets meer. Vorige zaterdag voor het eerst sinds toen geen L-lysine meer genomen, ‘k dacht dat het veilig was. Een dag later dus prijs. Heeft het er iets mee te maken, ik weet het niet. Maar ik blijf proberen.
Daarbuiten let ik ook op de l-Lysine – arginine balans in mijn voeding. Ik heb een uitgebreide lijst met de lysine-arginine balans van voedingsmiddelen gevonden (in het engels wel), je kan die hier downloaden (pdf). Super korte samenvatting: eet veel yoghurt, en blijf van de noten af!

Update

woe 27/11
Toen ik bovenstaande aan het typen was stond ik er pas bij stil dat ik 2 dagen geen l-Lysine genomen had toen ik pijn in mijn oog kreeg. En besefte ik dat zo teleurgesteld was dat ik het opnieuw heb dat ik mijn hoop erin verloren had.
Een schop onder mijn kont dus en opnieuw aan de 3 gram per dag gegaan, en kijk eens aan: een halve dag later was de pijn zo goed als weg. De blinde vlek is er nog, mijn oog ziet nog even rood, dus genezen is het echt van geen kanten, maar ‘k ben al heel blij dat ik niet meer constant pijn heb. ’t Is aan het genezen, langzaam maar zeker. Druppel na druppel.
do 28/11
Het is weer erger :-/ mijn zicht is slechter dan gisteren en ik heb meer pijn.

An Vanderlinden background image