20 mrt 2013

Tentoonstelling Modernisme. Een aanrader!

MSK Gent - ModernismeZondag naar de tentoonstelling “Modernisme. Belgische abstracte kunst en Europa.” in Gent geweest. Goed, écht goed. Zo goed dat ik eigenlijk niet goed weet wat er over vertellen, behalve dan dat je echt zelf moet gaan kijken(*) als je van abstracte kunst houdt .
Het is een heel mooi en uitgebreid overzicht. Veel werken die ik nooit eerder in het echt zag. Jules Schmalzigaug! Marthe Donas! Servranckx! Peeters! Maes! Om er een paar te noemen. Zo mooi ook dat ik de catalogus wou hebben, kwestie van blijvend te kunnen nagenieten. De catalogus. Mooi, heel erg mooi… maar ik vrees dat ik tot het eind van mijn dagen aan de mevrouw van de museumwinkel ga moeten denken telkens ik ‘m in mijn handen heb.

wachtrij om een ticketje te kopenHet was half 6 toen we alles gezien hadden. Ik ging nog even naar het toilet, en hup de museumwinkel in. De openingsuren stonden op de deur: tot 18u. Er was nog een man of 5 in de winkel aan het rondneuzen. Nog tijd genoeg daarvoor, maar we wilden graag naar huis dus ging ik rechtstreeks naar de toonbank met een catalogus in mijn handen. De mevrouw was nog met iets anders bezig, geen probleem, ik wacht wel even. Bij het binnen komen in het museum een paar uren eerder merkten we al aan de snelheid waarmee de wachtrij vooruit ging, dat het zondag rustdag is in het museum.

catalogus Modernisme en info boekjeToen er nog een man bij kwam staan wachten met een ander boek in zijn handen, keek ze op, zei ze iets van ‘een minuutje’ en iets van haar kassa en afsluiten, maar ze was bezig met een brief in een briefomslag te steken dus ik besteedde niet veel aandacht aan haar woorden. Tot ze klaar was en ze zich tot mij richtte: “De kas is afgesloten, ik kan u geen ticket geven”. Ik was zo verbouwereerd dat het duidelijk ook op mijn gezicht af te lezen was, want ze vroeg of ik Nederlands sprak. “Euh, ja, maar…” “Ja mijn kas is al afgesloten, ik kan u geen ticket meer geven.” Manlief: “Maar jullie zijn toch open tot 6u, hangt er op de deur?” “Ja maar meneer, om 6u is hier alles dicht, dan moeten ook wij buiten staan hè, dan moet hier alles klaar zijn, dus heb ik mijn kas al afgesloten. Maar daar (ze wijst naar het bankcontact kastje op de balie) komt ook een ticket uit, dat is even goed.”  Euh, neen, niet echt hè voor de boekhouding, dus zegt manlief: “En een factuur, kunt ge dat dan geven?” Zij: “Een factuur? Wilt ge een factuur hebben?” Ik: “Dat zou fijn ja.” De mevrouw: “Dan moet ge vroeger komen. In het vervolg, als ge een factuur wilt hebben moet ge vroeger naar hier komen.”
Onderweg naar huis keek ik naar het uur op mijn bancontact reçuutje: 17:41.
Mijn factuur gaat ze opsturen per post. Ik ben benieuwd.

*niet met de auto gaan (er zijn véél te weinig parkeerplaatsen aan en in de buurt van het museum, er staat kermis op de dichtstbij gelegen parking, en er rijden vreselijk onbeschofte mensen rond als het om een parkeerplaats gaat), en best niet op zondagen. Tenzij ge bovenstaande allemaal heel normaal vindt ;-).

(update: een week later zat de factuur in mijn brievenbus. ‘T was zelfs een mooie:)