BLOG

Paris, dag 2

Onder het motto “beter laat dan nooit”: Paris, dag 2. Druk druk druk meneer ;-)

La maison des tartes, ParisHet hotel dat ik gekozen had lag in de buurt van de Rue Mouffetard. Eerlijk: ik had er nog nooit van gehoord, al is het (volgens een Nederlandse die het aan het uitleggen was tegen vermoedelijk haar klas), een van de oudste straten van Parijs, en vroeger een belangrijke handelsroute. Onder de huizen van nu liggen Romeinse funderingen. Tot zover de geschiedenis. Nu is het een straat waarvan het water je in de mond loopt. Oh wat had ik spijt dat ik al goed ontbeten had in een bistro! De kazen en de vis zagen er al heerlijk uit, maar bij dit taartenhuis (La maison des tartes) vielen mijn ogen bijna uit hun kas. Jammie!

La maison de VerlaineWe begonnen de dag dus met een kleine wandeling. Dachten we. We wandelden langs het huis waar Paul Verlaine gestorven is. En waarin Ernest Hemmingway nog gewoond heeft, van wie ik nog nooit iets gelezen heb omdat een leraar literatuur ooit zei: ‘Hemmingway, die moet ge op sterk water zetten’.

luchtbeeld
Het was koud buiten, vreselijk koud zelfs, toch bleven we verder wandelen, want achter elke hoek verscheen een nieuwe verrassing. Euh, die koepel daarachter, dat lijkt wel groot, wat zou dat zijn?
Oeps, het Pantheon van Parijs, het hoogste gebouw voor de Eifeltoren geplaatst werd, was blijkbaar een gat in mijn cultuur.

Pantheon, ParisAan de overkant van de straat, de bibliotheek. Mega groot. Plakkaatje aan de muur dat meneer Erasmus er nog verbleven heeft. En een paal met nog meer uitleg. Histoire de Paris: La bibliothèque Sainte-Geneviève

aankondiging Chagall tentoonstellingDe straat naar beneden aflopen, en je komt uit aan de Jardin de Luxembourg. En wat zien we daar? Dat we nog eens moeten terugkomen! Het is net de openingsdag van een Chagall tentoonstelling, dat betekent ongetwijfeld lang aanschuiven. Niets voor vandaag, want straks gaan we weer naar huis.

Jardin de LuxembourgEven op een stoel in de zon een koekje eten, en weer op naar het volgende. Een “standbeeldje”, nog een ‘kerkje’ en een paar straten later duiken we toch maar de metro in.
Standbeeldje

Om er in de buurt van de Sacré-Cœur terug uit te komen. En iets te gaan eten in een te koude zaak, om dan nog maar een dessert te gaan eten in een zaak die wél warm was. De chauffage bedoel ik dan, want de kelner was de meest onbeleefde onvriendelijke van zijn soort die ik ooit gezien heb. Maar je kon er wel foto’s trekken van de Sacré-Cœur met een tas koffie in je handen.

Sacré-Cœurzicht vanaf de Sacré-Cœur

Alle trappen naar boven overleefd, de basiliek ook van binnen bekeken (mooi!) en om de hoek even gaan kijken naar een paar verkleumde schilders op de Place du tertre.Montmartre, 21 februari '13 Montmartre in de winter. Brrrr.

Tijd om op zoek te gaan naar een metrostation, want manlief wil nog even naar de Eiffeltoren voor we naar huis gaan… Daar aangekomen, kregen we ineens de klok in het oog… lopen naar het metrostation, lopen van het metrostation naar de Thalys… om hem nét te zien vertrekken. Tja.

EiffeltorenEiffeltoren

AnV background image