BLOG

De muur

Nooit gedacht dat ik blij zou zijn als ze me vertelden dat ik achter een muur mocht gaan leven, maar toch was dat exact wat ik was, toen ik voor het eerst hoorde dat we een muur zouden krijgen hier in Hasselt. Het geluid van de autostrade wordt ieder jaar erger en erger, bij mooi weer gebeurde het regelmatig dat we buiten wilden zitten maar van allende terug naar binnen gingen omdat het geluid niet te harden was. Niets ontspannend aan, zo in de tuin zitten roepen naar elkaar. 

Maar er ging écht een einde aan komen, vorig jaar. Dàt hadden we al een paar keren mogen lezen, maar nooit een muur te zien, dus mailde ik deze keer voor de zekerheid naar de bevoegde schepen. ‘Die muur komt er écht, na het bouwverlof, maak u geen zorgen.’ Na het bouwverlof… maar na het bouwverlof gebeurde er niets. Tja, ‘na het bouwverlof’ is uiteraard wel een rekbaar begrip. Er is véééél tijd na het bouwverlof. Een jaar, of meerdere jaren zelfs, want een jaartal stond er niet bij.

Het begin

Maar gelukkig had hij het dan toch over 2010, want in december sprongen we een gat in de lucht: ze zijn aan de muur bezig! Weer of geen weer, fietske op en die muur van dichtbij bekijken, en beluisteren, en foto’s trekken, uiteraard. Deze is van 10 december 2010, langs de Veldstraat.

geluidsmuur langs de Veldstraat, 10 december 2010

En deze vanaf de brug over de autostrade:

geluidsmuur langs de Veldstraat vanaf de brug, 10 dec. 2010

Maar toen viel alles weer stil… behalve het geluid, want ze waren nog ver van ons huis verwijderd, de werken. Er gebeurde niets meer, ook de paaltjes verdwenen. We hadden geen idee wanneer de rest zou komen, tot ik in de krant las dat ze eind april opnieuw zouden beginnen. Eind april, jiehaaa! En nog véél meer jiehaaaa, toen Dee en ik afzonderlijk naar ons werk reden op een mooie ochtend in maart (dinsdag 29 maart om precies te zijn), en een paar uren later hetzelfde naar elkaar mailden: ze hebben paaltjes gezet, ze gaan er terug aan beginnen, ze zijn vroeger dan verwacht!

En inderdaad, een paar dagen later trok ik deze foto vanaf de volgende brug dan de vorige foto, de brug het kortste bij huis:

bouw geluidsmuur Hasselt, 1 april 2011

Ze waren al een mooi stuk opgeschoten! Die dag bedroeg het geluid achter in onze tuin gemiddeld 80 dB. Het gemiddeld geluidsniveau op ons terras: dezelfde 80 dB.

80 dB in de tuin

Op het einde van onze straat, vlak langs de E313: een slordige 90 dB.

een slordige 90dB naast de E313

Om maar te zeggen dat die muur écht geen overbodige luxe is. (en ja het scherm van mijn iPod was wreed vuil Glimlach) En er was wind, zonder wind is het zo’n 5 dB stiller, als de wind uit de andere richting komt (wat maar zelden gebeurt) dan is het 10 dB stiller.

Enfin, dit verhaal wordt veel te lang, dus seffens / straks klik hier voor deel 2 van het verhaal!

AnV background image