Laatste dagen tentoonstelling An Vanderlinden - t/m 15/01/'17
An Vanderlinden - tentoonstelling Zwart Licht

Beste,

 

de tentoonstelling ZWART LICHT, Schilderkunst & keramiek van An Vanderlinden, loopt bijna ten einde. Je hebt nog t/m nu zondag 15 januari de kans om hem (opnieuw) te bezoeken.

tentoonstelling ZWART LICHT - openingsuren laatste dagen:
BIB: woe 14-19u | do 14-17u | vr 14-19u | za 14-17u | zo 10-12u
GC De Plak: iedere dag van 9 tot 22u


In totaal hangen er op beide locaties 44 werken, waaronder 22 nooit eerder vertoonde schilderijen.

An is aanwezig op zaterdag 14 januari van 14-17u

Locatie: BIBLIOTHEEK (Marktplein 24a) en GC De Plak (Servaasplein 14) - 3950 DIEPENBEEK. Beide locaties liggen vlak bij elkaar.

nieuwjaarskaart - foto's schilderijen 2016

365 dagen om te vullen met mooie dromen, muziek en liefde.
Gelukkig 2017!

Nieuwjaarskaart 2017

Over ZWART LICHT


Abstract en figuratief. Doek en keramiek. Op verschillende manieren brengt An Vanderlinden het mijnverleden naar boven. Met gitzwarte lagen verf die onderliggende kleuren bedekken, hier en daar tonen, herbergen. Zwart dat zelf schittert, soms, zoals de steenkool in haar keramische werken geofferd aan de patroonheilige van de mijnwerkers.

 

In Vanderlinden's recent oeuvre vervaagt niet alleen de grens tussen abstractie en figuratie, ook die tussen het twee- en het driedimensionale wordt doorbroken. Door het schilderen met acryl in combinatie met steenkoolgruis krijgt haar werk de allures van materiekunst.


Steenkool wordt in verschillende diktes aangebracht op doek, zodat het licht op andere manieren gereflecteerd wordt. In andere doeken wordt zwarte olieverf zo bewerkt dat hij soms lichter lijkt dan de onderliggende kleuren. Zo komt ze tot wisselende tonaliteiten van een diep zwart en een verschroeiend rood.


An vindt steenkool een prachtig materiaal."Er zitten massa’s zwarten in. Steenkool is 'zwart', maar als je daar zwarte verf langs plaatst blijkt steenkool helemaal niet zwart te zijn, dat is veel lichter." Deze eigenschap verklaart de titel Zwart Licht van de tentoonstelling; het licht dat in zwart zit; de hoeveelheid licht die weerkaatst wordt.

 

Daarnaast presenteert Vanderlinden keramische objecten: wijwatervaten gevuld met steenkool en voorzien van een wandplaat met de beeltenis van St.-Barbara, patrones van de mijnwerkers.
An maakt gebruik van diverse keramische technieken. Vaak beschildert zij de keramiek met onderglazuur zoals een schilderij, om die nadien te overgieten met al dan niet transparante glazuur. Soms domineert de heilige Barbara, dan weer vertoeft zij op de achtergrond en domineert de steenkool in het 'steenkoolvat'. Verdwijnen en verschijnen zijn dan ook, net als peilen naar de kleurrijkheid van zwart, een terugkerend gegeven in haar oeuvre.

 

info over An Vanderlinden


An Vanderlinden - St.-Barbara's opluchting
An Vanderlinden | an@anv.be| www.anv.be | blog | facebook
Ook uitnodigingen ontvangen? Schrijf je hier in.